Jyväskylän yliopiston johdolle on jätetty avoin kirje, jossa vaaditaan yhteistyön lopettamista israelilaisen Bar-Ilanin yliopiston kanssa sen väitettyjen kytkösten vuoksi Israelin armeijaan.

On hyvin erikoista yhdistää Bar-Ilanin yliopiston akateeminen instituutio Israelin valtion sotastrategisiin puolustustoimiin. Paheksuntaa on kohdistettu mm. siihen, että Bar-Ilan lahjoittaisi rahaa sotimaan lähteville opiskelijoille. Tosiasiassa Bar-Ilan antaa pienen apurahan opiskelijoilleen asumis- ja lukukausikustannuksiin, sillä kulut juoksevat, vaikka kutsu käy palvelukseen.

JYU:n arvoihin kuuluvat avoimuus ja eettisyys. Yhteistyökumppanuustahoja löytyy kuitenkin myös sellaisista maista kuin Kiina, Pakistan, Saudi-Arabia, Iran ja Venäjä, joiden ihmisoikeuksien ja lehdistönvapauden tasossa on paljon kritisoitavaa, Venäjän sotatoimista puhumattakaan. Olisiko tarkoitus soveltaa niihin tahoihin eri standardeja?

Bar-Ilanin yliopisto on yksi Israelin inklusiivisimmistä yliopistoista, jolla on arvostettu arabian laitos. Yliopiston 18 000 opiskelijasta vajaa 10 % on arabeja ja monia etnisyyksiä ja uskontoja löytyy professoreidenkin joukosta.

Uskomme, että JYU haluaa panostaa tieteelliseen yhteistyöhön ja dialogin voimaan. Kaksoisstandardien soveltamisella ollaan helposti akateemisen antisemitismin tiellä.

Meneillään olevassa konfliktissa Israelin valtion toimia toki lupa arvioida, mutta niin olisi tehtävä myös terroristijärjestö Hamasin suhteen.

Koko konflikti alkoi Hamasin raakalaismaisesta hyökkäyksestä Israeliin, jossa tapettiin ja kidnapattiin siviilejä. Tämä asetti Israelin erittäin vaikeaan tilanteeseen. Edelleen Hamas käyttää vastoin kansainvälistä oikeutta häikäilemättömästi hyväkseen sairaaloita, moskeijoita ja kouluja terrorisminsa edistämiseksi ja piiloutuu siviilien sekaan. Mikä on Hamasin oma osuus Gazan siviilien kuolemista ja humanitäärisestä ahdingosta?

Selvää on, että epäinhimilliset olot ja siviiliuhrit molemmin puolin ovat traagisia ja työtä rauhan puolesta tulee jatkaa.

Salokangas on ICEJ Suomen osaston toiminnanjohtaja, muut allekirjoittajat ovat KD:n jyväskyläläisiä kaupunginvaltuutettuja (kd.).