Tarkastuslautakunta on valmistellut valtuustolle kuntalain mukaisen arviointikertomuksen vuodelta 2023. Olemme tällä arviointikaudella keskittyneet tarkastelemaan kaupungin toimintaa ja taloutta tulevaisuuden, nykyhetken ja

menneisyyden valossa, kun sote- ja pelastuspalvelut ovat siirtyneet hyvinvointialueelle.

Tarkastuslautakunta kantaa huolta erityisesti kaupungin rahoituspohjan riittävyydestä asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseen ja siitä, miten tästä suhteesta saadaan päätöksentekoa tukevaa tietoa. Vuosina 2017–2022 Kuntaliiton keräämän hyvinvointi-indikaattorin tulos on Jyväskylässä hieman heikentynyt, vaikka kaupungin järjestämiin palveluihin on samaan aikaan lisätty asukasta kohti rahoitusta. Eli elintasoa, yhteisyyssuhteita ja itsensä toteuttamista kuvaavat mittarit ovat heikentyneet palveluihin käytetyn rahoituksen kasvaessa. Tarkastuslautakunta toivookin, että hyvinvointikertomuksen tietoja voitaisiin hyödyntää paremmin määrärahojen käytön seurannassa palvelukokonaisuuksien ja   yksittäisten asiakasryhmien osalta.

Jyväskylän asukasluku on kasvanut ja kaupunki on pystynyt parantamaan elinvoimaansa kaupunkien välisessä vertailussa. Edelleen tarvitaan toimenpiteitä, jotka nostavat työpaikkaomavaraisuutta, työllisyysastetta, tulotasoa ja yritysten liikevaihtoa sekä toimenpiteitä, jotka vähentävät lasten pienituloisuusastetta tai lapsiperheköyhyyttä.

Useiden palveluiden järjestäminen edellyttää neuvottelua ja toimivaa vuorovaikutusta hyvinvointialueen kanssa, kuten ruoka-avun jakaminen. Valtuuston hyväksymään köyhyysohjelmaan olisi hyvä sisällyttää ruoka-avun jakamisen kriteerit. Kun koulupoissaolot, kiusaaminen, väkivaltaisuus ja mielenterveyden ongelmat ovat yhä enemmän syynä tehostetulle ja erityiselle tuelle kouluissa, tulee kysyneeksi, miten toimii opiskeluhuolto. Tai miten hyvinvointialueen kuntouttavan työtoiminnan palveluja riittää työttömille asiakkaille tai miten katujen talvikunnossapito vaikuttaa kotona asumiseen.

Tarkastuslautakunta on tehnyt 13 erillisarviointia ja toivoo, että arvioinneista käytävän keskustelun yhteydessä valtuusto antaisi myös esityksiä arviointien kohdentamisesta vuoden 2024 kertomukseen.