Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Hippoksen liikuntapaikkahankkeen päivitetyt periaatessuunnitelmat leasing-rahoituksen pohjalta. Asiassa esitettiin myös, että hanke pitäisi toteuttaa leasing-mallin sijaan kaupungin omaan taseeseen. Ensin äänestettiin esityksestä palata asiaan kuukauden kuluttua lisäselvitysten saamiseksi. Tämä esitys hävisi, jonka jälkeen äänestettiin hankkeen hyväksymisen ja toisaalta hylkäämisen/vaihtoehtoisen mallin pohjalta etenemisen pohjalta. KD-ryhmästä pohjaesitystä Hippoksen toteuttamista leasing-mallin pohjalta kannattivat valtuutetut Muotka, Mäki, Rentola ja Visakorpi-Kemppainen. Valtuutetut Mia ja Tapio Puolimatka kannattivat vaihtoehtoisen mallin selvittämistä tarkemmin. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Petteri Muotka piti seuraavan ryhmäpuheenvuoron asiassa:

Arvoisa pj, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat

Hippos-hankkeen käynnistymistä on odotettu jo pitkään. Asiasta päätettiin täällä valtuustossa ensimmäisen kerran vuonna 2018. Viivästysten takia suunnitelmat ovat eläneet, ja etenkin liikunta- ja urheiluväen kärsivällisyyttä on koeteltu. Nyt kesän jälkeen saatiin kuitenkin toivonkipinä uudelleen syttymään, kun kuultiin, että leasingin-rahoitusmallilla olisi mahdollista saada päivitetty hankekokonaisuus toteutumaan. 

Elokuun valtuustoseminaarin esittely asiasta ei kuitenkaan vielä täysin vakuuttanut, ilmoilla oli enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Samoihin aikoihin ensin ilmoitettiin ylimääräisestä valtuuston kokouksesta ja joka sitten kuitenkin peruttiin. Aikalisää asian suhteen oli otettava, jotta esitystä ehdittiin taustoittaa ja tarkentaa päätöksentekijöille. Nyt on Hippos-hanke saatu jälleen tänne valtuustoon. Päätettävänä on hankkeen uudenlainen rahoitus- ja omistusmalli. Myös liikuntavuorosopimuksen indeksiehtoa ollaan muuttamassa.

Enemmistö Kristillisdemokraattien valtuustoryhmästä kannattaa pohjaesityksen mukaista päivitettyä Hippos-hankkeen periaatepäätöstä, jonka myötä uusien liikuntatilojen rakentaminen voitaisiin saada käyntiin vielä tämän vuoden puolella.

Vaikka hankkeesta kaupungille koituvat kustannukset ovat ymmärrettävistä syistä jonkin verran kasvaneet muutamien vuosien takaisista arvioista, ei hanketta olla toteuttamassa hinnalla millä hyvänsä. Yksityisellä rahoituksella hanketta rahoitettaisiin yli neljännes, eli noin 56 miljoonaa euroa. Leasing-rahoituksesta hinta olisi kohtuullinen. Myös rakentamisen kustannusten osalta suhdanteet olisivat nyt vielä suotuisat. 

Riskejäkin esitetyssä hankekokonaisuudessa toki on. Esimerkiksi osaamiskeskuksen osalta on vielä avoimia kysymyksiä, ja huolta on herännyt myös kokonaiskustannuksista pitkällä aikavälillä. Kriittisten kommenttien lisäksi on Hippoksen kehittämisestä esitetty erilaisia vaihtoehtoisia malleja ja laskelmia.

Ryhmämme näkemyksen mukaan myös kaikissa näissä muissa vaihtoehdoissa on omat riskinsä. Suurimpana ongelmana niissä näemme sen, että Hippoksen alueen kehittäminen viivästyisi jälleen monilla vuosilla ja epävarmuus hankkeen ympärillä jatkuisi. Esillä olleissa vaihtoehtoisissa malleissa kaupungille koituvat kustannukset olisivat alustavien arvioiden mukaan jonkin verran pienemmät, mutta toisaalta tilojen määrä ja laatu jäisivät niissä myös pohjaesitystä selkeästi vähäisemmiksi. 

Arvoisat kuulijat, tiedämme hyvin Hippoksen liikuntatilojen nykytilanteen. Alueella on pääosin 70- ja 80-lukujen taitteessa rakennettuja tiloja, jotka ovat monin paikoin heikossa kunnossa. Monnarilla viimeksi käydessä vettä oli tullut läpi katosta ja kellarista. Kilpajäähallin pukkarit ja harkkajäät on pyritty pitämään pintaremonteilla käyttökunnossa, minijää on jo suljettu. Tarve uusille tiloille on kiistaton.

Mitä kaikkea tällä esitetyllä reilun 200 miljoonan kokonaisinvestoinnilla nyt sitten saataisiin?

Saisimme yli 20 lajin harrastajat, joista suurin osa lapsia ja nuoria, sekä heidän valmentajat ja huoltajat, JA lisäksi noita tiloja paljon käyttävät koululaiset, liikunnanopiskelijat, ja opettajat, terveisiin ja nykyaikaisiin tiloihin.

Saisimme kaikille edellä mainituille ryhmille kipeästi kaivattua lisätilaa, mikä mahdollistaa myös uusia lajeja ja käyttäjiä alueelle. Saisimme huomattavat parannukset liikuntapääkaupungin merkittävimmälle liikuntapaikkakeskittymälle. Lisää veto- ja pitovoimaa alueelle. 

Saisimme työllisyysvaikutusta arviolta 1900 htv, saisimme kaivattua pysyvämpää buustia alueen elinkeinoelämään. Verotulovaikutusta on arvioitu rakentamisen ajalle +10 M€ ja pysyvästi +5 M€. 

Kuntatalouden suhdanne on todella heikko. On ymmärrettävää ja järkevää kysyä, onko meillä varaa tehdä nyt tätä tai mitään muutakaan investointia? Toisaalta, edellä mainituista syistä, yhtälailla relevantti kysymys on myös, että onko meillä varaa olla tekemättä tätä päätöstä nyt, kun se on mahdollista? Viivytykset ovat jo tuoneet huomattavaa lisälaskua kaupungille.  

Tässä vuosien varrella on naapurimaakuntakeskusten liikuntaolosuhteet menneet reilusti ohi näistä meidän vastaavista, ja kohta alkaa olla Laukaassakin paremmat paikat kun meillä. Nyt olisi mahdollista kiriä rinnalle ja ohikin, saada Hippokselle seuroille, lapsille, nuorille ja urheilijoille, sekä kaikille muillekin alueen toimijoille arvoisensa ajanmukaiset tilat.

Lopuksi vielä kiitokset jälleen kaikille viranhaltijoille ja luottamushenkilöille, jotka ovat tätä asiaa edistämässä.

Petteri Muotka, 040 753 0344

kaupunginvaltuutettu (KD)

sivistyslautakunnan jäsen

valtuustoryhmän puheenjohtaja