Jyväskylän kaupunki näyttäytyy jälleen huolestuttavalla tavalla tilastoissa, jotka puhuvat selkeästi paitsi kaupunkien, myös koko Suomen tilasta.

Kyseisiä tilastoja yritetään selittää monesti esimerkiksi sillä, että nyt ilmoitetaan aikaisempaa enemmän rikoksista. Siitä ei ole varmaa tietoa, joten se on spekulointia.

Poliisi on kirjannut järjestelmäänsä vuoden aikana rikosilmoituksia, joissa tekopaikkana on ollut oppilaitos. Myös Kunta-alan opettajista on tehty kartoitusta, jossa he ovat kokeneet väkivaltaa. Tutkimus on Jyväskylän kaupungin osalta valitettava.

Päättäjien ja johtavien viranhaltijoiden olisi syytä kuulla kouluissa ja oppilaitoksissa työskentelevien opettajien ja muun henkilökunnan tuntoja tämän päivän Suomessa.

– Suomessa, jossa leikkaus-saksien kautta vaikutetaan paitsi asenteisiin, myös turvallisuuteen sekä mielenterveydellisiin ongelmiin lapsiperheitä ja nuoria ajattelematta. Kun perheiden talous ajetaan alas, se kasvattaa osaltaan myös rikolliseen käyttäytymiseen ja päihdehaittoihin.

Enää ei puhuta vain koulukiusaamisesta vaan esimerkiksi vakavasta pahoinpitelystä. Tilaston perusteella rikollisuus on huomattavasti yleisempää kaupunkien kouluissa kuin maaseudun alueilla.

Rikollisuus Suomen suurimpien kaupunkien kouluissa -tilastossa Jyväskylän kaupunki on mm. väkivaltarikoksissa heti toisena Vantaan kaupungin jälkeen. Rikoslakirikoksissa Jyväskylä on sijalla neljä, joka sekin edustaa kärkipäätä.

Kysynkin vastuulliselta viranhaltijalta seuraavaa:

Mitä konkreettista toimenpiteitä Jyväskylän kaupunki aikoo tehdä koulujen ja oppilaitosten turvallisuuden parantamiseksi? Olemmeko tulossa aikaan, että kouluihin tulisi asettaa metallinpaljastimet ja ostaa esimerkiksi vartiointipalvelut?

Millä tavoin rikollisuus ja häiriökäyttäytyminen on vaikuttanut konkreettisesti opettajien jaksamiseen ja työturvallisuuteen sekä oppilaiden oppimiseen, turvallisuuteen ja heidän jaksamiseen?

Mitkä ovat ne syyt, jotka nykypäivän Jyväskylässä ovat ajaneet tähän? – Resurssipula, välinpitämättömyys, köyhyys ja perhepahoinvointi, vapaakasvatus vai se, etteivät nykypäivän kasvatusalan ammattilaiset uskalla puuttua tai saa puuttua ko. asioihin?

Tapani Mäki

kaupunginvaltuutettu