Petteri Muotkan pitämä ryhmäpuheenvuoro valtuustossa 27.5.2024:
Arvoisa pj., hyvät valtuutetut ja muut kuulijat,
Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä kiittää tarkastuslautakuntaa ja viranhaltijoita, arviointikertomuksesta. Tarkastuksessa on nähdäksemme tehty perusteellista työtä ja nostettu hyviä huomiota kaikilta osa-alueilta. Ja kun arviointikertomuksen rinnalle ottaa vielä tilinpäätösaineiston, on meillä saatavilla hyvin kattava lähes 500 sivua arviointitietoa kaupungin toiminnasta ja taloudesta edelliseltä vuodelta.
Lautakunnan tehtävänä oli tarkastella “ovatko valtuuston asettamat tavoitteet toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla”.
Arviointikertomuksessa todetaan, että valtuuston asettamista toiminnallisista tavoitteista toteutui kokonaan 52% ja osittain 16%. Toteutumatta jääneistä 24% tavoitteista on annettu asiallinen tilanneselvitys. Valtuusto on näkemyksemme mukaan asettunut riman tavoitteissa sopivalle korkeudelle, töitä vielä toteutumattomien tavoitteiden eteen on hyvä jatkaa.
Muutamia huomioita taloudesta ja sen tasapainotuksesta
Vuoden 2023 tilinpäätös näyttää noin 10 M€ ylijäämäiseltä, pitkälti hyvinvointialueuudistuksen jäljiltä tulleen kertaluontoisen verotulopiikin ansiosta. Ilman sitä oltaisiin tehty noin 20 M€ tapiota. Ja kuten tässä näiden tämän kokouksen neljän ensimmäisen pykäläkohdan materiaaleista käy ilmi, ollaan kaupungin taloudessa edelleen hyvin haastavien sopeutustarpeiden edessä. Tilanne on toki sama muissakin kunnissa, sekä myös hyvinvointialueilla ja valtiontaloudessa. Tämänhetkinen tulopohja ei riitä kattamaan kaikkea sitä, mitä nykyisillä palveluverkoilla ja -tarpeilla pitäisi.
Kaupungin vuoden 2023 talousarvioon kuvattiin talouden tasapainottamisohjelman teemat, tavoitteet ja toimenpiteet. Läheskään kaikkia talousarviossa tavoiteltuja säästöjä ei vielä saavutettu, mutta monia toimenpiteitä on aloitettu. Loppuvuoden rajoituksilla onnistuttiin pääsemään nyt nähtävillä olevaan tulokseen.
Entä sitten jatkossa? Arviointikertomuksesta käy ilmi, että palvelut on tuotettu Jyväskylässä jo nyt hyvin kustannustehokkaasti, mutta kuitenkin vielä suhteellisen laadukkaasti.
Vuosi 2023 oli kunnille ensimmäinen ilman sosiaali- ja terveyspalveluja sekä pelastuslaitoksen kokonaisuutta. Nykyään kaupungin selkeästi suuri palvelualue on kasvu ja oppiminen, eli päiväkodit ja koulut, mikä kattaa noin 70% sekä henkilöstöstä että nettomenoista.
Keskeinen kysymys jatkossa onkin, kuinka pystymme turvaamaan riittävät resurssit näihin palveluihin, kun kaupungin pitäisi edelleen löytää säästöjä. Tulevalle lukuvuodelle jouduttiin jo tekemään tuntuvia sopeutuksia sekä varhaiskasvatukseen että perusopetukseen.
Huoli lasten ja nuorten hyvinvoinnista lienee meille valtuustoryhmille yhteinen. Sen oli nostanut myös Jyväskylän asukaspaneeli tänään julkaistussa raportissaan vuoden 2025 sopeutustoimiin liittyen. Päiväkodit ja koulut ovat kunnan palveluista parhaat paikat oppimisen lisäksi myös pahoinvointi ennaltaehkäisevässä työssä, ja sinne haluaa myös meidän ryhmä olla turvaamassa riittävät resurssit jatkossakin.
Talouskysymysten lisäksi on arviontikertomuksesta tarkastelu toki muutoinkin laajasti kaupungin toimintaa. Muutama nosto näistä.
Tarkasteluun oli otettu mm. lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteuttaminen Huhtasuon koululla. Positiivista oli huomata kuinka paljon hyvää työtä siellä tehdään (kuten varmasti muissakin kouluissa ja kaupunginosissa). Koulun oman organisaation lisäksi monialaiset verkostot, mm. seurojen ja hyvinvointialueen toimijat ovat mukana edistämässä hyvinvointia. Lisäksi mainittakoon Huhtasuon koulun saama valtakunnallinen Liikkuva koulu -tunnustus. Tätä hyvää kokonaisvaltaista työtä on syytä vahvistaa edelleen koko kaupungissa.
Alueellisena yhteistyönä tarkastelussa oli lasten ja nuorten liikkumisen edistäminen. Liikkumisen määrä on Keski-Suomessa lapsilla ja nuorilla keskiarvollisesti hieman paranemaan päin, mutta toisaalta samaan aikana polarisaatio on lisäänynyt. Lliikkumisen määrä on vähentänyt heikon fyysisen toimintakyvyn omaavien lasten ja nuorten osalta.
Johtopäätöksenä tässä kohdassa mainitaan, että Kuntien toimenpiteet ovat vaikuttaneet lasten ja nuorten liikunnallisen elämäntavan vahvistumiseen. Liikkumisen edistäminen on merkittävää ennaltaehkäisevää toimintaa, joka vaikuttaa myös hyvinvointialueen palvelutarpeeseen.
Alueellista yhteistyötä on sekä hyvinvointialueen että maakunnan muiden kuntien kanssa syytä jatkaa hyvinvoinnin edistämisessä. Ja samalla varmistettava työnjaot rajapinnoilla kuntoon, ettei jäisi katvealuieta eikä toisaalta tehtäisi kaksinkertaita työtä.
Loppuun vielä huomiona elinvoimaan liittyen se, että kaupungin asukasluku on ollut edelleen kasvussa. Jyväskylä vetää edelleen etenkin opiskelijoita, kiitos monipuolisten opiskelumahdollisuuksien. Pitovoiman kannalta tärkein tekijä lienee työpaikat. Arviointikertomuksen mukaan Jyväskylässä yksityisen sektorin työpaikat muodostavat noin 65 prosenttia työpaikoista. Yksityisten työpaikkojen ja yrittäjyyden kasvu on ollut kuitenkin pienempää suhteessa vertailukaupunkeihin. Uusia toimenpiteitä tarvitaan, jotta kaupunkiin syntyy yrityksiä ja olemassa olevilla yrityksillä on kasvumahdollisuuksia.
Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä kiittää kaikkia viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä vuoden 2023 työstä ja on valmis myöntämään vastuuvapauden tilivelvollisille.
Petteri Muotka, 040 753 0344

kaupunginvaltuutettu (KD)

sivistyslautakunnan jäsen

valtuustoryhmän puheenjohtaja