Tarkastuslautakunnan tehtävä on tuottaa arviointitietoa siitä, miten kaupunki etenee tavoitteiden suuntaan. Valtuuston tilinpäätöskokouksessa ja näin syksyllä kaupunginhallituksen antaessa lausuntonsa toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta, on mahdollisuus tarkastella kaupungin talouden ja toiminnan kokonaiskuvaa ja tehdä tarvittavia muutoksia tulevaan talousarvioon ja -suunnitelmiin.

 

Tarkastuslautakunta on halunnut panostaa erityisesti asukkaiden hyvinvoinnin ja kaupungin rahoituspohjan riittävyyden tarkasteluun. Lautakunta näkee, että myös kaupungin talouden tasapainoisuuden kannalta tämän yhteyden selvittäminen on tärkeää. Mihin ja millaisiin palveluihin kaupungilla on varaa? Tähän liittyvää tietopohjaa ja tiedon analysointia on kaupungissa kehitetty, mutta sitä voidaan nykyisten avoimien datalähteiden ja ajankohtaisemman talous- ja toimintatiedon perusteella tehdä vieläkin vaikuttavammin. Tätä kehitystyötä tarkastuslautakunta haluaa omalta osaltaan edistää.

 

Arviointikertomuksesta nähdään, millaista tietoa nykyään on saatavissa hyvinvoinnin ja rahoituksen yhteydestä. Oleellista on, mitä hyvinvointi-indikaattoreita kaupunki haluaa käyttää ja millaisilla toimenpiteillä hyvinvoinnin halutaan parantuvan tai pysyvän. Rahoituksen lisääminen kustannuskehityksen mukaisesti samaan rakenteeseen ja toimintatapoihin ei välttämättä tuota vaikuttavampaa tulosta. Toimintoja on ajateltava kaupungin kokonaisuudessa.

 

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja

 

tarkastuslautakunnan puheenjohtajana haluan tuoda esille myös

tarkastuslautakunnan jäsenten ja valmistelijoiden tuntemuksen Jyväskylän erityispiirteistä. Arvioinnin tuottaman tiedon avulla emme saa ainoastaan varmuutta valtuuston tahdon toteutumisesta vaan myös toiminnan muutostarpeista. Tarkastuslautakunta toivoo arviointikertomuksen ja siihen annetun kaupunginhallituksen lausunnon tukevan rakentavaa keskustelua ja päätöksentekoa.

Tapani Mäki
Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja
Kaupunginvaltuutettu KD