Olen auttanut tässä vuosien ajan näkövammaista ystävääni kaupungilla ja ihan tavallisissa arkielämän asioissa. Me, jotka näemme, emme tule koskaan ajatelleeksi asioita, mitkä ovat näkövammaisille jopa vaaranpaikkoja.

Olin yksi päivä näkövammaisen ystävän kanssa hautausmaalla, ja siellä meinasi tapahtua todella suuri onnettomuus. En kerennyt sanoa hänelle, että varo, kun hän astui liian lähelle haudan reunaa, johon oli juuri haudattu joku. Ystäväni tippui hautaan polvea myöden ja satutti siinä rytäkässä selkää.

Näkevä ihminen kyllä huomaa tälläisen haudan, mutta näkövammaisille se tuottaa ongelmia.

Kun hauta on kaivettu, niin eikö voisi siihen laittaa pienen matalan aidan tai jonkun muun vastaavaan? Kun näkövammainen törmäisi siihen, niin hän tietäisi, että joku on edessä ja silloin hän osaisi väistää.

Olen myös miettinyt, että miksi Jyväskylän satama-alueelle ei ole rakennettu pientä kevyttä aitaa siihen järven reunaan. Tämäkin toisi paljon turvallisuutta, ja näkövammaiset varmasti kiittäisivät aitaa kun saisivat kävellä satama-alueella turvallisesti.

Myöskin olen ihmetellyt, miksi Vaajakoskella Naissaaressa ei ole rakennettu kanava-alueelle pientä aitaa. Tämäkin olisi turvallisuuskysymys.

Olen puhunut näkövammaisen ystäväni kanssa paljonkin näistä asioista ja uskon, että näillä pienillä korjauksilla saataisiin Jyväskylää paljon paremmaksi asuinpaikaksi myös näkövammaisille.

Marko Luomala

sihteeri

Jyväskylän Kristillisdemokraatit