Marika Visakorpi-Kemppaisen mielipidekirjoitus Keskisuomalaisessa 30.4.2024

Tulevat eurovaalit ovat hyvin tärkeät meille suomalaisille ja on hienoa, että kiinnostus vaaleja kohtaan on kasvanut. Vaalitulos tulee määrittelemään unionin suunnan mm. sisämarkkinoiden, maatalouden, maahanmuuton, turvallisuuden sekä ilmasto- ja ympäristöpolitiikan suhteen sekä vaikuttamaan siihenkin saammeko pidettyä metsäpolitiikan omissa käsissämme. 

EU:n kristillisdemokraattiset perustajat rakensivat yhteisöä aikanaan rauhan turvaamiseksi Euroopassa ja taloudellisen yhteistyön tekemiseksi jäsenvaltioiden kesken. EU:n tulisikin palata juurilleen ja keskittyä hoitamaan niitä asioita, jotka aidosti ovat rajat ylittäviä ja joiden hoitaminen yhteisesti hyödyttää jäsenmaita. Näitä ovat esim. sisämarkkinat, kilpailukyky globaalisti ja turvallisuuskysymykset laajasti ajatellen. Myös huoltovarmuus on osa turvallisuutta. Niin EU:n kuin Suomenkin osaltaan tulee parantaa omavaraisuuttaan niin ruuan, lääkkeiden, puolustustarvikkeiden, lannoitteiden kuin monien kriittisten komponenttien tuotannossa.

EU:sta tulevilla säädöksillä on iso merkitys Suomessa. Jatkuvien uusien velvoitteiden ja kustannusten asettamista jäsenmaille tulisi suitsia. Silloin kun lainsäädännölle on aito tarve, tulee ottaa huomioon jäsenvaltioiden erityispiirteet ja pitää niin suhteellisuus kuin oikeudenmukaisuus visusti mielessä. Näin toimiessaan EU on jäsenmaitaan hyödyttävä itsenäisten valtioiden yhteisö.

Marika Visakorpi-Kemppainen

kaupunginvaltuutettu, varatuomari, eurovaaliehdokas (kd)

Jyväskylä