AJANKOHTAISTA

– MIELIPITEET JA UUTISET –

Kaupungin osallistumistapoja syytä pohtia

Julkaistu Keskisuomalaisessa 31.8.2019

Jyväskylän kaupungin virkamiesjohdon päätöksellä kaupungintalon salkoihin vedettiin Pride-viikolla kaupungin hankkimia sateenkaarilippuja. Kaupunginjohtaja päätti lisäksi ryhtyä tapahtuman suojelijaksi. Vaikka päätös oli hänen omansa, edustaa hän ratkaisullaan asemansa vuoksi väistämättä Jyväskylän kaupunkia. Tapahtumia voi vapaassa maassa vapaasti järjestää, mutta se miten kaupunki niihin osallistuu, on pohtimisen paikka. Kaupungilla on ollut tapana tukea monenlaisia tapahtumia esim. tiloja subventoimalla tai tuomalla tervehdys tilaisuuteen. Sen sijaan lippuja ei salkoon ole juurikaan vedetty, saati hankittu. Onko muutamalla lipulla tai tapahtuman suojelulla sitten jotain merkitystä? Mielestämme on kahdestakin syystä.

Ensinnäkin paraatipaikalla liputtaminen antaa vaikutelman siitä, että kaupunki on joko tapahtuman järjestäjä tai ainakin edustaa tapahtuman ja/tai sen järjestäjän tavoitteita. Kun kyseessä on vahvasti poliittisiakin tavoitteita edustava tapahtuma ja järjestäjä, ei osallistuminen ole aivan ongelmatonta. Ajatuksena lienee ollut ilmaista suvaitsevaisuutta, mutta oliko tarkoitus myös kannattaa esim. sellaisia järjestävän tahon mielipiteitä jakavia tavoitteita, kuin että myös alaikäisille voitaisiin tehdä sukupuolen korjauksia tai että Suomessa tulisi ottaa käyttöön sijaissynnytys? Mistä kaupunkilainen ylipäätään tietää, minkä puolesta liputetaan tai mitä suojellaan varsinkaan kun asiaa ei ole käsitelty missään kaupungin toimielimessä?

Toiseksi ratkaisut tekee ongelmalliseksi yhdenvertaisuus. Vuoteen mahtuu monenlaisia marsseja, tapahtumia ja teemapäiviä kuten vaikkapa kaupungin itse järjestämä vanhustenviikko, lapsen oikeuksien viikko ja romanien kansallispäivä. Kaupungilla ei ole minkäänlaisia liputusperiaatteita, joten herää kysymys, voivatko jatkossa muutkin tahot esittää kaupungille lippujen hankkimista ja salkoon vetämistä tai olisiko kaupungin tehtävä niin aivan omasta aloitteestaan? Entäpä sellaiset ryhmät/tapahtumat, joilla ei satu olemaan mitään lippua? Selvää on, että yhden tapahtuman liputtaminen on kaikkea muuta kuin yhdenvertaista. Ratkaisu ei myöskään voi perustua ajatukseen, että jossain muuallakin on näin tehty, vaan sen tulee olla kestävästi perusteltu ja yhdenvertainen. Toivomme näiden näkökulmien huomioon ottamista jatkossa.

Kaupunginvaltuutetut
Marika Visakorpi (kd)
Tomi Kuosmanen (kd)
Kati-Erika Timperi (kok)
Heidi Rentola (kesk)
Johanna Karjula (kesk)
Tapani Mäki (ps)
Jyväskylä

Syyskauden avaus 16.9.

Kokoonnumme aloittamaan syyskautta Jyväskylän tulevan vuoden budjetin kysymyksiä (= palvelutarpeita ja rahoitusta) pohtimalla ja tutustumalla siihen, miltä elämä Jyväskylässä näyttää maaseutuvinkkelistä

Maanantaina 16.9. klo 18 Moksin vanhalle koululle (Nakkerintie 14) Korpilahdelle. Tilaisuuden aluksi maatalousyrittäjä ja karjatilan isäntä kertoo viljelijän arjesta Jyväskylässä. Kyläyhdistyksen aktiivi Sirpa Könkkölä keittelee meille kahvit ja osallistuu keskusteluun.

Kimppakyydit lähtevät klo 17.15 kaupungintalon pihasta tai sopimuksen mukaan matkan varrelta. Jos olet kyytiä vailla tai voit sellaisen tarjota, ilmoittele itsestäsi 13.9. mennessä sihteerillemme  maanantaina 16.9. luomala.marko@gmail.com. Samoin ilmoitathan, jos sinulla on erikoisruokavalio. 

Ajo-ohje: Korpilahden keskustan kohdalta 9-tieltä käännytään oikealle Petäjäveden suuntaan ja ajetaan Moksin viittojen mukaan. Kun tulet kylän keskustaan, käänny vasemmalle Nakkerintielle. Hu om. navigaattori ei välttämättä ohjaa oikeaan. Jos eksyt, soita 044-2730767.

Tapio Puolimatka on yksi EU-vaalien yllättäjistä

Jyväskylän yliopiston professori Tapio Puolimatka on kerännyt eurovaaleissa keskisuomalaisista ehdokkaista neljänneksi eniten ääniä keskustan Mauri Pekkarisen, kokoomuksen Henna Virkkusen ja perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen jälkeen. Puolimatka keräsi 9 730 äänen saaliin ja ylsi 2. sijalle KD ehdokkaiden joukossa heti Sari Essayahin jälkeen, joka sai 53 608 ääntä!

Tapio Puolimatka