AJANKOHTAISTA

– MIELIPITEET JA UUTISET –

Kouluruoka on koululaisen lakisääteinen oikeus

Kaupunginjohtaja Timo Koiviston lehtijutussa “Miksi ei oppilaille annoksia?” (KSML 28.4.) esittämä näkemys kouluruoan järjestämisestä on virheellinen.

Ruokakassi ei ole kaupungin ylimääräinen vastaantulo perheille vaan valmiuslain asetuksen 191/2020 ja perusopetuslain sekä opetusministeriön ja opetushallituksen linjauksien/ohjeistuksien mukainen oikeus kaikille peruskoululaisille (Koronaviruksen leviämisen estämiseksi tarkoitettujen rajoitusten hallinnollinen toimeenpano varhaiskasvatuksessa, opetuksessa ja koulutuksessa. Muistio. 21.4.2020.).

Uusi asetus ei ole kumonnut perusopetuslakia eikä jokaisen peruskoululaisen oikeutta kouluruokaan. Kouluruoka on pitänyt järjestää Suomen jokaisessa kunnassa kaikille peruskoululaisille, myös etäopetuksessa oleville.

Kouluruoan toteuttamistavat on jätetty asetuksessa kunnan päätettäväksi ja järjestämistä on voitu rajata vain, jos se on perusteltua koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kunnan on pitänyt seurata epidemiatilannetta ja järjestää kouluruoka sen mukaisesti.

Jyväskylän kaupunki on lakien mukaisesti järjestänyt kouluruokaa kaikille peruskoulun etäoppilaille ilman rajoituksia. Palautetta on tullut ruokapaketin “välipalatyyppisestä” sisällöstä ja vähäisestä jakokertamäärästä.

Sisällön kehittämisen lisäksi pakettia olisi pitänyt jakaa useammin. Kouluruoan jakelu on organisoitu asianmukaisesti koronaviruksen leviämisen mahdollisuuden minimoimiseksi.

Yli puolet Suomen kunnista ei ollut järjestänyt kouluruokaa etäopiskeleville peruskoululaisille ennen 12.4. 2020. Syynä tähän on ollut muun muassa tulkinnanvaraisesti muotoiltu valmiuslain asetus, jota kunnat ovat tulkinneet ja soveltaneet miten tahtovat tai eivät ollenkaan.

Uusien linjausten ja ohjeistuksen mukaan kunnat eivät saa mm. rajata kouluruoan jakamista perheille erityisen tarvitsevuuden tai tulojen perusteella.

Ihmetystä asiassa aiheuttaa se, miksi opetusministeriöllä sekä opetushallituksella meni yli viisi viikkoa 1. asetuksen voimaan tulosta (18.3.2020) sen ehdottoman tarpeelliseen selvennykseen ja linjaamiseen sekä ohjeistuksen muuttamiseen ja tiedottamiseen (21.4.2020).

Palautetta heti asetuksen voimaan tulon jälkeen oli annettu paljon. Ministeriö antoi myös yksityishenkilöille selventävää ohjeistusta sähköpostitse ennen kuin uusi ohjeistus tuli julkiseksi.

Tänä aikana monet lapset ovat olleet hätää kärsimässä, sillä kouluruoka on voinut olla heidän ainoa lämmin ateriansa viikossa. Lisäksi muun muassa lomautukset ovat tuoneet perheisiin vaikeuksia. Perusoikeuden lisäksi kouluruoka on ennalta ehkäisevä palvelu, joka säästää kuntia moninkertaisilta korjaavilta kuluilta.

Toivon, että lait ja asetukset tehtäisiin jatkossa niin selkeiksi, ettei niistä näin laajaa epäselvyyttä syntyisi.

Toivon myös, että ministeriö jatkossa tekisi linjaukset sekä tiedottaisi niistä tarkoituksenmukaisesti ja ajallaan.

Minna Mustonen
varavaltuutettu (kd.)
Jyväskylä, Korpilahti

kirjoitus on julkaistu aiemmin
5.5.2020 Keskisuomalaisessa

Kaupunginvaltuuston kokous 8.6.2020

Kaupungin päätöksenteko hoidetaan edelleen sähköisesti.

Maanantaina 8.6.2020 kello 18 pidetään valtuuston kokous kokonaan sähköisessä ympäristössä teams-kokouksena. 

Sitä voi seurata netin kautta kuten ennenkin osoitteesta https://www.jyvaskyla.fi/paatoksenteko/kaupunginvaltuusto/kaupunginvaltuuston-kokoukset-kokousvideot

Myös ryhmäkokous pidetään sähköisesti teamsissa ennen valtuuston kokousta, kello 16. Mikäli haluat osallistua kokoukseen, ole yhteyksissä Marikaan sähköpostitse (marika.visakorpi@gmail.com).

Kaupunginvaltuutettu Tomi Kuosmanen siirtymässä uusiin tehtäviin

Kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Tomi Kuosmanen on siirtymässä täältä Jyväskylästä uusien haasteiden pariin toiselle puolelle maapalloa. Koska ihminen ei voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa, on hänen jätettävä valtuuston tehtävät lähdön myötä.

Lähestyin Kuosmasta muutamalla kysymyksellä sähköpostitse.

Moni varmasti miettii olisiko seuraavat kuntavaalit se hetki, kun itsekin voisi osallistua vaaleihin ehdokkaana. Siksi halusinkin kysyä Kuosmaselta mikä sai hänet alun perin lähtemään mukaan politiikkaan ja kauanko hän on ollut mukana.

”Olen aina seurannut politiikkaa, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Aktiivisesti olen ollut itse mukana tämän valtuustokauden, eli n. 3 vuotta. Usein aiemminkin olen halunnut lähteä mukaan, mutta elämäntilanteet aiemmin eivät ole mahdollistaneet mukaan lähtemistä. Nyt kuitenkin 3 vuotta sitten oli hyvä tilanne asettua ehdolle”, Kuosmanen vastaa.

Lisäksi halusin tietää, miten Kuosmanen on kokenut valtuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä olon. Ja koska kukaan ei ole seppä syntyessään, minua kiinnosti myös mitä hän on oppinut politiikasta?

”Olen tykännyt todella paljon vastuista hallituksessa ja valtuustossa. Meillä on ollut hyvä yhteishenki kaupunginhallituksessa ja olemme paljon saaneet aikeiseksi jyväskyläläisten hyvinvoinnin edistämisessä.

Olen oppinut todella paljon. Jyväskylä on sen verran iso kaupunki, että ihan kaikkea ei voi oivaltaa, mutta kaupunginhallitus on todellinen näköalapaikka ja siellä saa tutustua pintapuolisesti koko kaupungin laajaan toimintaan. Talousasiat näyttelevät isoa osaa päätöksenteossa ja siltä sektorilta olen saanut paljon uutta tietoa ja osaamista. Se on ollut hieman jopa yllättävää, miten vähän on sellaista valtakunnan politiikasta tuttua puoluepolitiikkaa kaupungin päätöksen teossa. Olen saanut tutustua todella laajaan joukkoon uusia ihmisiä, ja se on kyllä ihan parasta politiikassa mukana olossa”, avaa Kuosmanen kaupunginvaltuuston luonnetta.

Mutta mitä tapahtunee seuraavaksi? Minne Kuosmanen on nyt menossa ja mitä hän on lähdössä tekemään?

”Muutamme vaimoni Elisan kanssa Kathmanduun Nepaliin. Työtehtäväni on Suomen Lähetysseuran aluepäällikön tehtävä Nepalissa ja Pakistanissa. Lähetysseuran nettisivuilla on todella hyvin kuvattu se laaja työ jota Lähetysseuran näissä maissa tekee, joten käykääpä vilkaisemassa. https://felm.suomenlahetysseura.fi/tyomme/, kertoo Kuosmanen.

Mutta vielä olisi tilaa terveisille! Mitä terveisiä haluat lähettää meille jyväskyläläisille?

”Jyväskylä on hyvä paikka asua. Suosittelen hyödyntämään niitä monia mahdollisuuksia, joita kaupunkimme tarjoaa vapaa-aikana. Ei kannata jäädä sisälle…

Kuntavaalit on vuodenpäästä ja voin kyllä suositella mukaan lähtemistä. Jos haluat olla yhteistenasioiden hoitamisessa niin tie siihen kulkee politiikan kautta.

Tsemppiä, sisua ja siunausta jokaiselle!” mies toivottaa.

Ja me puolestamme haluamme toivottaa Tomille ja hänen Elisa-vaimolleen samoin tsemppiä ja sisua matkaan! Siunaten haluamme lähettää heidät matkaan Nepaliin!

Myös Keskisuomalaisessa on julkaistu juttu aiheesta (28.5.2020), löydät sen alla olevasta linkistä.

https://www.ksml.fi/kotimaa/Kuosmanen-j%C3%A4tt%C3%A4%C3%A4-Jyv%C3%A4skyl%C3%A4n-valtuuston-ja-kaupunginhallituksen-%E2%80%93-ajankohta-riippuu-koronasta/1561087