AJANKOHTAISTA

– MIELIPITEET JA UUTISET –

Kaupungin osallistumistapoja syytä pohtia

Julkaistu Keskisuomalaisessa 31.8.2019

Jyväskylän kaupungin virkamiesjohdon päätöksellä kaupungintalon salkoihin vedettiin Pride-viikolla kaupungin hankkimia sateenkaarilippuja. Kaupunginjohtaja päätti lisäksi ryhtyä tapahtuman suojelijaksi. Vaikka päätös oli hänen omansa, edustaa hän ratkaisullaan asemansa vuoksi väistämättä Jyväskylän kaupunkia. Tapahtumia voi vapaassa maassa vapaasti järjestää, mutta se miten kaupunki niihin osallistuu, on pohtimisen paikka. Kaupungilla on ollut tapana tukea monenlaisia tapahtumia esim. tiloja subventoimalla tai tuomalla tervehdys tilaisuuteen. Sen sijaan lippuja ei salkoon ole juurikaan vedetty, saati hankittu. Onko muutamalla lipulla tai tapahtuman suojelulla sitten jotain merkitystä? Mielestämme on kahdestakin syystä.

Ensinnäkin paraatipaikalla liputtaminen antaa vaikutelman siitä, että kaupunki on joko tapahtuman järjestäjä tai ainakin edustaa tapahtuman ja/tai sen järjestäjän tavoitteita. Kun kyseessä on vahvasti poliittisiakin tavoitteita edustava tapahtuma ja järjestäjä, ei osallistuminen ole aivan ongelmatonta. Ajatuksena lienee ollut ilmaista suvaitsevaisuutta, mutta oliko tarkoitus myös kannattaa esim. sellaisia järjestävän tahon mielipiteitä jakavia tavoitteita, kuin että myös alaikäisille voitaisiin tehdä sukupuolen korjauksia tai että Suomessa tulisi ottaa käyttöön sijaissynnytys? Mistä kaupunkilainen ylipäätään tietää, minkä puolesta liputetaan tai mitä suojellaan varsinkaan kun asiaa ei ole käsitelty missään kaupungin toimielimessä?

Toiseksi ratkaisut tekee ongelmalliseksi yhdenvertaisuus. Vuoteen mahtuu monenlaisia marsseja, tapahtumia ja teemapäiviä kuten vaikkapa kaupungin itse järjestämä vanhustenviikko, lapsen oikeuksien viikko ja romanien kansallispäivä. Kaupungilla ei ole minkäänlaisia liputusperiaatteita, joten herää kysymys, voivatko jatkossa muutkin tahot esittää kaupungille lippujen hankkimista ja salkoon vetämistä tai olisiko kaupungin tehtävä niin aivan omasta aloitteestaan? Entäpä sellaiset ryhmät/tapahtumat, joilla ei satu olemaan mitään lippua? Selvää on, että yhden tapahtuman liputtaminen on kaikkea muuta kuin yhdenvertaista. Ratkaisu ei myöskään voi perustua ajatukseen, että jossain muuallakin on näin tehty, vaan sen tulee olla kestävästi perusteltu ja yhdenvertainen. Toivomme näiden näkökulmien huomioon ottamista jatkossa.

Kaupunginvaltuutetut
Marika Visakorpi (kd)
Tomi Kuosmanen (kd)
Kati-Erika Timperi (kok)
Heidi Rentola (kesk)
Johanna Karjula (kesk)
Tapani Mäki (ps)
Jyväskylä

Sanan- ja Uskonnonvapaus Uhattuna

Keski-Suomen Kristillisdemokraattien syyskokouksen kannanotto 8.11.2019

Keski-Suomen Kristillisdemokraatit on vakavasti huolissaan viimeaikaisesta kehityksestä sanan- ja uskonnonvapauden tilassa. Erityisen ongelmalliseksi on muodostunut kiihottaminen kansanryhmää vastaan –rikoksen tunnusmerkistö ja sen tulkinta. Päivi Räsäseen liittyen tutkitaan mm. sitä, onko parituhatta vuotta julkisesti esillä olleen Raamatun siteeraaminen ja oman varsin perinteisen näkemyksen esittäminen siitä panettelua tai solvaamista. Mikäli tähän päädytään, ei uskonnonvapaudesta enää voida juuri puhua. Esim. synti on Raamatun peruskäsitteitä ja kristinuskon mukaan jokainen ihminen on sitä tehnyt ja tarvitsee pelastusta. Kuka määrittelee, milloin kyseistä sanaa saa käyttää vai saako lainkaan? Ylipäätään vaikuttaa siltä, että olemme kulkemassa suvaitsevaisuuden ja keskustelukulttuurin sijaan kohti monesta diktatuurista tuttua sensuuria ja yhden näkemyksen sallimista tietyistä teemoista. Keski-Suomen KD peräänkuuluttaa vakavaa keskustelua yhteiskuntamme sanan- ja uskonnonvapauden tilasta.

Laillisuusperiaatteen ja käytännön kannalta pulmalliseksi on myös osoittautunut kiihottamispykälän ilmaisu ”pitää yleisön saatavilla”, jota on esitetty tulkittavaksi niin, ettei rikos ala vanhentua niin kauan kuin materiaalia on yleisön saatavilla. Onko kirjastojen, antikvariaattien, kirjakauppojen, kustantajien, tiedotusvälineiden ja kaikkien verkossa jotakin joskus julkaisseiden sekä sivustoja ylläpitävien ryhdyttävä tutkimaan paitsi tuleva myös olemassaoleva kenties vuosikymmenten taakse ulottuva aineistonsa ja tehtävä arvio, onko joku ilmaisu pykälän tarkoittamaa panettelua tai solvausta? Tämä tarkoittaisi massiivista jälkisensuuria, joka ei varmastikaan ole ollut lainsäätäjän tarkoitus.

Keski-Suomen Kristillisdemokraattien mielestä eduskunnan on syytä arvioida kiihottaminen kansanryhmää vastaan -pykälän sisältöä uudestaan. Tunnusmerkistön tulisi olla nimensä mukainen eikä johtaa kestämättömiin tulkintoihin. On osattava tehdä ero uhkailun, vihaan lietsomisen, alempiarvoiseksi katsomisen ja tarkoituksellisen halventamisen sekä toisaalta eri mieltä olemisen kanssa. Puolustamme niin kansanedustaja Päivi Räsäsen kuin kaikkien muidenkin oikeutta käyttää sananvapauttaan ja ilmaista vakaumustaan viime mainitussa tarkoituksessa. Suomen on erityisesti nyt EU:n puheenjohtajamaana ja oikeusvaltioperiaatetta peräänkuuluttavana huolehdittava siitä, että myös oma lainsäädäntömme on linjassa perusoikeuksien ja laillisuusperiaatteen kanssa.

Raamatun sana